Brizura de orez , spartura de orez sau orezul verde nedecorticat este o cereala de bază, hranitoare in alimentatia animalelor. Simplu, in amestec, uruiala, sau fiert orezul hrăneşte şi protejează de boli, indiferent de sortimentul ales. Bobul de orez, contine nici mai mult, nici mai puţin de nouă vitamine: A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, E si este bogat în toţi cei 18 aminoacizi esenţiali de care are nevoie organismul animalului pentru a funcţiona corect, acizi graşi, fosfolipide, carbohidraţi, precum şi mineralele: sodiu, potasiu, magneziu, calciu, fier, fluor, iod.

 

     Printre avantajele nutritive ale acestei cereale, la loc de cinste sunt proteinele. 100 g de orez conţin 7 g proteine, 86,6 g glucide (în special, amidon) şi 0,8 g de lipide. Proteinele din orez sunt superioare celor prezente în alte cereale. Cantitatea de proteine continuta de orez are calitate ca 86% din ea este asimilata, aceasta conferă orezului o înaltă valoare biologică, ceea ce înseamnă o digerabilitate sporită. Amidonul este şi el rapid asimilabil, deoarece este atacat cu uşurinţă de sucurile gastrice. Granulele de amidon din bobul de orez sînt de 20 de ori mai mici decît cele prezente în bobul de orz şi de 70 de ori mai mici decît cele din cartof. Uşurinţa asimilării orezului e dată şi de prezenţa redusă a lipidelor (numai 0,4%), fiind bine asimilat, automat, orezul duce la o intretinerea a fibrei musculare.

                           

      Orezul verde, mai bogat în nutrienţi.  Difera nu doar prin culoare. Are de două ori mai mult potasiu decît cel alb, de patru ori mai mult magneziu şi de trei ori mai mult fosfor. Orezul verde, mult mai bogat în vitamine şi fibre decît cel alb, se obţine prin decorticare superficială a stratului exterior, bobul rămînînd totuşi cu stratul interior. Orezul verde in alimentatie, aduce un continut ridicat carbohidraţi care creşte temporar nivelul zahărului din sînge. Tocmai de aceea, orezul nedecorticat, este recomandat ca un furnizor de energie, atat de necesara animalului in productia de lapte si oua.